POKOJNINA – nočna mora ali raj na zemlji?

Pokojnina sem nam lahko zdi oddaljena in nedosegljiva, pa vendar jo bomo večinoma prav vsi enkrat dočakali.

Prej, kot se bomo začeli s tem ukvarjati, manj nas bo stalo. Z leti odlašanja izgubljamo tudi mesece, ki so na razpolago, do upokojitve. Nihče od nas ne bo večno v službi, čeprav je to dandanes težko verjeti.

Spremembe v našem socialnem okolju marsikomu dajo misliti o prihodnosti in dejstvo je, da le ta ne bo tako rožnata, če se nanjo ne bomo pripravili. Varčevanje za starost je nujno potrebno, plačnik varčevanja pa smo lahko sami, oziroma za nas lahko varčuje naše podjetje, ali podjetje kjer smo zaposleni.

V primeru, da je podjetje sklenitelj in plačnik naložbenega zavarovanja, lahko naložbeno življenjsko zavarovanje knjižimo kot dolgoročno naložbo oziroma dolgoročno terjatev do zavarovalnice, le v primeru, če je to podjetje tudi upravičenec ob izteku zavarovalne pogodbe… 

Več o pravilih obravnave naložbenih življenjskih zavarovanj si lahko ogledate na strani:  Davčni obravnava življenjskih zavarovanj.


Pokojnina

Glede na paleto opcij, ki jih ponuja naš trg se sklenitelj zavarovanja lahko sam odloči kakšen tip naložbe si bo izbral.

Možnosti izbora med tistimi produkti, ki nudijo  jamstvo neto vplačane premije in zaklep doseženega dobička, ter med tistimi, ki nam obljubljajo večje donose in posledično tudi višje tveganje, lahko zadovolji prav vsak apetit. Izbor tipa naložbe pa se  vedno prilagaja željam in potrebam posameznika.

Ker je omenjen način varčevanja obravnavan kot naložba je sklenitelju njegova neto vrednost lahko tudi ves čas na razpolago delno ali v celoti. Rezerva za hude čase pa nam ob dragih kreditih lahko prihrani marsikateri strošek.


OBDAVČITEV IZPLAČIL (NALOŽBENIH) ŽIVLJENJSKIH ZAVAROVANJ

V primeru, da je plačnik in upravičenec (naložbenega) življenjskega zavarovanja fizična oseba se dohodnine ne plačuje od dohodka iz življenjskega zavarovanja, če plačnik zahteva izplačilo zavarovalne vsote po preteku desetih let od dneva sklenitve pogodbe o (naložbenem) življenjskem zavarovanju

V primeru, ko je plačnik in upravičenec (naložbenega) življenjskega zavarovanja pravna oseba pa velja: Davčna osnova od dohodka iz življenjskega zavarovanja je razlika med prejetim izplačilom in vplačilom.

Več o obdavčitvi izplačila (naložbenih) življenjskih zavarovanj boste našli na strani: Obdavčitev izplačil življenjskih zavarovanj.

V primeru, če je plačnik tovrstnega varčevanja podjetje bo privarčevan denar smiselno uporabiti za izplačilo odpravnine, ob upokojitvi.

Več informacij o odpravninah nejdete na povezavi: Odpravnine, o obdavčitvi odpravnin pa: Obdavčitev odpravnin.